Μηνύσεις για τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ: Στοιχεία σοκ καταθέτουν οι 15 συλληφθέντες

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 0 σχόλια


Το κτηνώδες πρόσωπο της αστυνομικής βίας που κυριολεκτικά αποτυπώθηκε στα κορμιά τους αποκαλύπτουν οι 15 συλληφθέντες της αντιφασιστικής μοτοπορείας της 30ης Σεπτεμβρίου 2012 στις μηνύσεις που κατέθεσαν σε βάρος των βασανιστών τους, εγκαλώντας τους για βαρύτατα κακουργήματα.

Παρά τις λοιδωρίες του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, παρά την αχαρακτήριστη στάση του να εμφανίζεται γνώστης των στοιχείων της δικογραφίας προτού καν οι δικηγόροι την πάρουν στα χέρια τους, παρά τους λεονταρισμούς του ότι θα μηνύσει τάχα την εφημερίδα "Guardian" που αποκάλυψε τους βασανισμούς μέσα στη ΓΑΔΑ, οι 15 συλληφθέντες με τον πλέον επίσημο τρόπο επιμένουν στις καταγγελίες τους και ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
Στις πολυσέλιδες μηνύσεις που κατέθεσαν, οι συλληφθέντες δίνουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τόσο για τις συνθήκες της σύλληψής τους στους δρόμους πέριξ του Αγ. Παντελεήμονα αλλά κυρίως για όσα υπέστησαν μέσα στη ΓΑΔΑ, τα οποία σύμφωνα με τους δικηγόρους τους στοιχειοθετούν μέχρι κεραίας την κατηγορία για βασανισμούς και βαριές σωματικές βλάβες. Ζητούν μάλιστα την κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν, δηλώνοντας έτοιμοι να τους αναγνωρίσουν.
  
"Κομμούνια θα σας κάνουμε σαπούνια"!
Με αλύπητα χτυπήματα στα χέρια, στα πόδια και στο κεφάλι οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τη μοτοπορεία εκείνο το βράδυ. "Ένας άλλος αστυνομικός, όπως ήμουν πεσμένος κάτω, ήρθε από πάνω μου και με χτύπησε με το γόνατό του στο στήθος με αποτέλεσμα να μου κοπεί η αναπνοή. Παρόλο που δεν μπορούσα να αναπνεύσω, εξακολουθούσε να με πιέζει με το γόνατο, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν να με χτυπούν στα πόδια και ειδικότερα στα καλάμια και στις γάμπες. Προσπαθούσα με κάθε τρόπο να τους δώσω να καταλάβουν ότι δεν μπορούσα να αναπνεύσω, αλλά μόλις το συνειδητοποίησαν έσπευσαν να μου κλείσουν τη ζελατίνα του κράνους, με αποτέλεσμα να βρεθώ σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, και ξεκίνησε ένας νέος γύρος χτυπημάτων μεγάλης έντασης. Μου πέρασαν χειροπέδες, ενώ επιδεικτικά μου έσπασαν τη ζελατίνα του κράνους μου, 'για να πάρω ανάσα...' όπως μου είπαν". Έτσι περιγράφει τη σύλληψή του στη μήνυση ένας από τους συλληφθέντες, ενώ εξίσου συγκλονιστικές είναι και οι περιγραφές των υπολοίπων.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "καθ' όλη τη διάρκεια των βιαιοπραγιών εναντίον μου, οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε έξαλλη κατάσταση: με έβριζαν και έκαναν σχόλια που μαρτυρούσαν την ακροδεξιά πολιτική τους τοποθέτηση, όπως 'προδότη θα σε γαμήσουμε!', 'η ώρα που θα σας ξεκοιλιάσουμε στους δρόμους είναι κοντά!', 'θα σου γαμήσουμε τη μάνα και τον πατέρα!' και 'κομμούνια θα σας κάνουμε σαπούνια'!" Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρισης δε, η μόνη έγνοια των αστυνομικών ήταν να τσακίσουν τους διαδηλωτές "χωρίς να αφήσουν σημάδια...".
  
"Θα σε φτιάξουμε αναρχοάπλυτε..."
Εξίσου οδυνηρή ήταν για τους διαδηλωτές και η μεταφορά τους με περιπολικά στη ΓΑΔΑ: "Ο 4ος εξ ημών μεταφέρθηκα με το ίδιο περιπολικό με τον 5ο εξ ημών και τότε ένας αστυνομικός που βρισκόταν ήδη στο περιπολικό έβγαλε από τη ζώνη του ένα αναισθητικό σπρέι και μας ψέκασε. Μέσα στο περιπολικό αντιλήφθηκα ότι αιμορραγούσα στο κεφάλι και στο σώμα και ζητήσαμε να με πάνε στο νοσοκομείο. Ο οδηγός μου απάντησε ότι δεν χρειάζεται κι ότι θα με έβλεπε γιατρός στη ΓΑΔΑ, εγώ επέμεινα και τότε μου είπε 'σκάσε, μου έχεις σπάσει τ' αρχίδια, χέστηκα αν πεθάνεις, αυτά να τα σκεφτόσουν πριν βγεις να κάνεις τον μάγκα'"...
Ό,τι όμως κι αν είχε προηγηθεί, δεν συγκρίνεται με όσα πέρασαν οι διαδηλωτές με το που διάβηκαν το κατώφλι της ΓΑΔΑ: "Μας κράτησαν για κάποια ώρα με τις χειροπέδες και μετά μας οδήγησαν προς τις τουαλέτες για σωματικό έλεγχο. Ο 4ος εξ ημών υποχρεώθηκα από τους δύο συνοδούς μου στο περιπολικό να βγάλω όλα τα ρούχα μου και να κάνω βαθύ κάθισμα με μοναδικό σκοπό την ταπείνωση και τον εξευτελισμό μου, ενώ ο 5ος εξ ημών αρνήθηκα να υποβληθώ σε αυτήν την ταπεινωτική διαδικασία με αποτέλεσμα να δεχθώ απειλές και εξυβρίσεις. Μου είπαν, 'σημείωσέ τον και θα σε φτιάξουμε μετά, θα δεις τι θα πάθεις αναρχοάπλυτε'"...
Συνοπτικά η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που υπέστησαν οι συλληφθέντες στη ΓΑΔΑ περιγράφεται στη μήνυση ως εξής:
- Συστηματικά και παρατεταμένα χτυπήματα στο κεφάλι και σε ευαίσθητα σημεία του σώματος που επέφεραν πολλαπλές σωματικές βλάβες
- Λόγω και έργω προσβολές της αξιοπρέπειάς μας
- Απειλές για τη ζωή και τη σωματική μας ακεραιότητα
- Άρνηση μεταγωγής μας σε νοσοκομείο παρά τον εμφανή τραυματισμό κάποιων από εμάς
- Στέρηση νερού και τροφής για αρκετές ώρες
- Στέρηση ύπνου με τη χρήση φακών, laser και εναλλαγής ψύξης - θέρμανσης
  
Η ώρα της δικαιοσύνης
Χρησιμοποιώντας της διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας αλλά και της διεθνούς νομολογίας, οι συνήγοροι των συλληφθέντων κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 137Α του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει: "Υπάλληλος ή στρατιωτικός, στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση ή η εξέταση αξιόποινων πράξεων... ή η φύλαξη ή επιμέλεια κρατουμένων τιμωρείται με κάθειρξη, εάν υποβάλει σε βασανιστήρια κατά την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων πρόσωπο που βρίσκεται στην εξουσία του με σκοπό: α) να αποσπάσει από αυτό ή από τρίτο πρόσωπο ομολογία, κατάθεση, πληροφορία, ή δήλωση ιδίως αποκήρυξης ή αποδοχής πολιτικής ή άλλης ιδεολογίας, β) να τιμωρήσει, γ) να εκφοβίσει αυτό ή τρίτα πρόσωπα.
Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο υπάλληλος ή στρατιωτικός που με εντολή των προϊσταμένων του ή αυτοβούλως σφετερίζεται τέτοια καθήκοντα και τελεί τις πράξεις του προηγούμενου εδαφίου. Βασανιστήρια συνιστούν κάθε μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, καθώς και κάθε παράνομη χρησιμοποίηση... φυσικών ή τεχνικών μέσων με σκοπό να κάμψουν τη βούληση του θύματος". Επίσης κάνουν λόγο και για παραβίαση του άρθρου 308 παρ. 1 του Π.Κ. για βαριές σωματικές βλάβες, ενώ εγκαλούν τους αστυνομικούς για κατάχρηση εξουσίας.
Ωστόσο, το πιο ισχυρό νομικό όπλο που έχουν στα χέρια τους δεν είναι άλλο από την ποινική δίωξη που ζήτησε να ασκηθεί σε βάρος των βασανιστών αστυνομικών, ο ίδιος ο ανακριτής της υπόθεσης, ενώπιον του οποίου είχαν απολογηθεί οι συλληφθέντες. Αναγνωρίζοντας ουσιαστικά όλους τους ισχυρισμούς των ξυλοδαρμένων ανθρώπων που είχε μπροστά του, ο ανακριτής Κώστας Πρωτονοτάριος είχε ζητήσει τη δίωξη των βασανιστών για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού, κατά συρροή τετελεσμένη και σε απόπειρα, επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κατά συρροή, οπλοφορία και οπλοχρησία...
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

Κατασκευή οικονομικών ιστοσελίδων
 
Copyright © 2013. Unexpected - Wra Drasis - All Rights Reserved. Designed by mosaic
Proudly powered by Blogger